Khasiat Buah Asam Gelugur
(PETUA MELANGSINGKAN BADAN)
(PETUA MELANGSINGKAN BADAN)
POKOK ASAM GELUGUR
Asam gelugur yang Nama Botaninya Garcinia Cambogia - juga dikenali sebagai Garcinia atroviridis, asam gelugo, atau asam keping dalam bahasa Malaysia, Tumbuhan liar ini didapati di banyak tempat di Asia dan Malaysia terutama dijadikan sebagai sumber ekonomi dan mempunyai nilai perubatan sejak turun temurun.
Kandungan
Khasiat Buah Asam Gelugur/Keping
Buahnya berwarna kekuningan berbentuk
seperti buah labu. Selalu digunakan dalam beberapa jenis masakan, seperti laksa
masakan asam pedas, dsb. Ianya juga baik untuk mengurangkan berat badan dan
kegemukkan.
Ekstrak garam kalsium Acid Hydroxy
Citric (HCA) daripada asam gelugor terhasil dari air buahnya. Ia tidak bertoksik
(beracun), tanpa perasa, serbuknya tidak berbau dijadikan sebagai herba
alternatif yang amat berkesan untuk mengawal kegemukan dan kolestrol. HCA bertindak
mengekang, menghalang dan menghadkan pengumpulan asid-asid lemak dan kolestrol
(lipogenesis) dalam badan. Kandungan asam gelugor terdiri daripada unsur aktif
50% dan 70% HCA.
BUAH ASAM GELUGUR
Kandungan lain buah ini adalah Asid Citric seperti , tartaric, malic dan asid ascorbic , acid hydroxy citric , dan flavonoids. Bila dipotong nipis dan dikeringkan dibawah matahari dipanggil sebagai “Asam Keping” ia dugunakan dalam penyediaan beberapa jenis masakan dan rasanya amat masam.
Sejarah
Kegunaan dan Kandungan Asam Gelugur
Garcinia Cambogia amat baru bagi dunia herba Barat,
tapi ia telah digunakan beribu tahun dahulu di kawasan Asia sebagai bahan
masakan. Ia juga digunakan sebagai ubat menghilangkan selera makan, menghadkan
peyerapan dan pembentukan lemak, kolestrol dan pegumpulan lemak
(triglycerides). Dalam perkataan lain Pembantu Pemakanan.
Boleh dipercayai dan sentiasa bertepatan dengan
maklumat saintifik menunjuk bertapa besarnya faedah kepada kesihatan. Kajian
menunjukkan HCA membantu mereka yang bermasalah seperti ;
1. Mereka yang
mengamal berat badan mendatar
2. Mereka yang mahu
mengurangkan berat badan
3. Mereka yang
terlalu gemuk
Buah Asam Gelugur bukan jenis makanan pemakanan, maka
ia tidak disabitkan dengan kekurangan zat pemakanan.
Berapa
banyakkah yang perlu dimakan?
Asam gelugur yang kini semakin digunakan
secara meluas untuk produk mengurangkan berat badan di Eropah. Jumlah yang baik
bagi pengambilah HCA tidak diketahui, walau bagaimanapun pengamal pengawal
berat badan mencadangkan 500 mg HCA diambil 3 kali sehari sebelum makan, jumlah
yang terlalu rendah dibandingkan dengan yang digunakan dalam uji kaji keatas
binatang (berdasarkan per kilo berat badan asas).
Kesan HCA lebih memberangsangkan jika
diambil dengan pemakanan rendah lemak kerana HCA tidak melakukan apa apa untuk
mengurangkan kesan kalori pada pemakanan lemak. Tindak balas mekanisma HCA
adalah hanya sebahagian sahaja menghalang penukaran gula asas (simple sugars)
kepada lemak, tapi ia amat sesuai dan berkesan apabila diambil dengan gula asas
yang tinggi. Pemakanan yang tinggi serat menyebabkan kerosakan Peyerapan HCA
seperti dinyatakan sebelumnya.
Unsur utama dalam Asam Gelugur ialah ‘Acid Hydroxyl Citric’ (HCA). Dalam kiraan asas
harian, HCA terbentuk dari 20-30% buah-buah kecil (berry). HCA yang terkandung di dalam asam gelugur
pernah menjadi kajian saintis pemakanan. Terbukti ia sangat berkesan membantu
mengekang nafsu makan dan menggalakkan penguraian lemak dalam tubuh manusia dan
haiwan.
Rangsangan kehilangan berat badan menerusi dua cara
asas :
1. Menyekat selera
Penemuan terbaru
mendapati melalui cara peningkatan tahap kimia tertentu dalam otak seperti
serotonin, pengatur kepada pengawalan selera, HCA juga dikatakan mungkin mampu
menyekat selera makan.
2. Menghalang pembentukan lemak asid
(lipid synthesis)
HCA bertindak
menghalang penukaran makanan bergula dan berkanji kepada lemak. Ini bermakna
HCA dikatakan dipercayai mampu membantu menyekat penghasilan lemak.
Mekanisma terkini berdasarkan dari fahaman penolakan
lemak oleh pembentukan orgarnisma semulajadi atau mekanisma gangguan
pembentukkan lemak metabolisma yang menghasil dan mengekalkan kegemukan.
Buah
Gelugur dan fisiologinya :
Bahan aktif, asid hydroxycitric (HCA)
diekstrak dari kulit buah gelugur sebagai bahan menggalak pengurangan berat
badan. Kajian telah membuktikan HCA mengurangkan aktiviti penting enzim dalam
metabolisma lemak. Penukaran karbohidrat ke lemak memerlukan enzim yang
dipanggil Citrate Lyase. HCA untuk seketika melambatkan tindak balas enzim,
menghalang pembentukan asid lemak menyebabkan kurang lemak tersedia untuk
peyimpanan sel sel.
Kegunaan
Dan Khasiat Buah/Asam Gelugur :
1.
Mengecutkan Rahim & Menurunkan Berat Badan
Amalan meminum air asam gelugur semasa berpantang
dipercayai untuk mempercepatkan proses mengecutkan rahim. Selain itu amalan
tersebut juga dikatakan mampu menurunkan berat badan. Ianya kini digunakan
secara meluas untuk produk mengurangkan berat badan di Eropah.
PETUA 1
a). Ambil satu atau 2 keping
asam keping dan masukkan ke dalam
segelas air panas..
b). Biar beberapa jam sehingga
asam keping menjadi kembang & air
menjadi suam.
c). Minum setiap pagi dan malam.
d). Jika di amalkan selalu In sha
Allah perut buncit akan mengempis
PETUA 2
a). Bilas 3 keping asam
gelugor dengan air bersih,
b). Masukkan dalam bekas
minuman (botol air/tupperware 500ml-
1liter) rendamkan dalam air panas - TIDAK
PERLU TAMBAH GULA.
Setelah suam, minum seperti
minuman biasa, perlu diminum sentiasa. Sekiranya air habis cuba tambahkan air
lagi. Jika hilang rasanya tukarkan dengan asam keping baru.
2.
Mengubati Masalah Penghadaman
Amalan Perubatan India kuno (Ayurveda) bagi
ianya digunakan untuk mengatasi masalah penghadaman, rawatan cacing, parasit,
tumor dan cirit-birit berdarah.
3.
Merawat Masalah Perut
Air rebusan kulit buah asam gelugur juga
dikatakan mampu digunakan untuk merawat reumatisme dan masalah dalam perut.
4.
Menurunkan Tekanan Darah
Selain itu buah tersebut dikatakan
berupaya mengurangkan tekanan darah tinggi.
5.
Merawat Sakit Telinga
Perubatan Melayu zaman dahulu
menggunakan rebusan air daun dan akar asam gelugur untuk menyembuhkan sakit
telinga melalui titisan ke dalam telinga.
6.
Melegakan Sakit Gusi
Buah asam gelugur juga dikatakan mampu
melegakan kesakitan gusi. Caranya adalah dengan mengambil sekeping asam gelugur
dan kemudian basuh hingga bersih sehingga menjadi sedikit lembut. Tampal atau
selitkan di celah-celah antara gusi dan bahagian pipi selama 10 hingga 15
minit. Kemudian kumur dengan air suam.
BELI PRODUK HOT ONLINE SILA KLIK IKLAN DI BAWAH