Resepi Air Halia Untuk Pelbagai Penyakit
KHASIAT AIR HALIA
Halia sejak turun temurun telah diketahui umum
mempunyai banyak khasiat perubatan. Antaranya ianya seraing digunakan untuk mengubati
pelbagai penyakit seperti sakit, sendi, cirit-birit, kekurangan tenaga, pening
kepala dan demam panas. Selain itu kasiat halia dapat membantu penghadaman makanan,
mengawal hati daripada kesejukan dan menghilangkan bau busuk mulut.
Pengambilan halia juga mampu mencegah rasa pening dan
mual atau ‘motion sickness’ semasa menaiki kenderaan serta membuang kahak dan
lendir yang melekat di tekak.
CARA PENGAMBILAN AIR HALIA
1.
Bacakan
Al-Fatihah - 1x
2.
Bacakan
Selawat syifa - 3x
3.
Bacakan
ayat assyifa dari surah Al Isra' ( surah 17 : ayat 82 )
4.
Minum
segelas air halia 3 teguk, 3 teguk sampai habis. JANGAN bernafas dalam gelas.
5.
Bertawakkal
pada Allah, In Shaa Allah sembuh.
CARA MENYEDIAKAN AIR HALIA
Resepi 1
Air Halia + Gula
Melaka/Merah + Madu
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700
ml air
1
inci halia tua
1
sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula
pasir secukup rasa
B. CARA MEMBUATNYA :
1.
Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2.
Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga
mendidih.
3.
Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4.
Tapis ke dalam bekas sesuai.
5.
Tambah madu/gula secukup rasa.
Resepi 2
Air Halia Aroma Pandan
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700
ml air
1
inci halia tua
1
sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula
pasir secukup rasa
Daun
Pandan 6”
B. CARA MEMBUATNYA :
1.
Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2.
Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga
mendidih.
3. Masukan
daun pandan 6”-8“ yang dipintal kemudian matikan api.
4.
Tutup periuk dan biarkan air halia menjadi suam.
5.
Tapis ke dalam bekas sesuai.
6.
Tambah madu/gula secukup rasa
Resepi 3
Air Halia Aroma kayu manis (Cinnanom)
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700
ml air
1
inci halia tua
1
sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula
pasir secukup rasa
1”
Kayu manis / Serbuk kayu manis
B. CARA MEMBUATNYA :
1.
Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2.
Rebus di dalam periuk bersama air dan gula merah, kacau rata dan masak hingga
mendidih.
3. Masukan
kayu manis 1” / tabur sedikit serbuk kayu manis. Matikan api dan biarkan air
halia menjadi suam.
4.
Tapis ke dalam bekas sesuai.
5.
Tambah madu/gula secukup rasa.
Resepi 4
Air Halia + Kunyit
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700
ml air
1
inci halia tua
1
sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula
pasir secukup rasa
Kunyit
hidup
B. CARA MEMBUATNYA :
1.
Halia dibuang kulit dan hiris nipis. Potongkan 1-3 Hirisan kunyit hidup bersaiz
duit siling 10 sen.
2.
Rebus di dalam periuk bersama air dan kunyit, gula merah, kacau rata dan masak
hingga mendidih.
3.
Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4.
Tapis ke dalam bekas sesuai.
5.
Tambah madu/gula secukup rasa.
Resepi 5
Air Halia + Cengkih
A. BAHAN-BAHANNYA :-
500-700
ml air
1
inci halia tua
1
sudu besar gula melaka/merah
madu/Gula
pasir secukup rasa
4-5
biji cengkih
B. CARA MEMBUATNYA :
1.
Halia dibuang kulit dan hiris nipis.
2.
Rebus di dalam periuk bersama air dan cengkih, gula merah, kacau rata dan masak
hingga mendidih.
3.
Matikan api dan biarkan air halia menjadi suam.
4.
Tapis ke dalam bekas sesuai.
5.
Tambah madu/gula secukup rasa.
No comments:
Post a Comment