Wednesday, December 12, 2012

10 AYAT SURAH AL-KAHFI - Pelindungan Daripada Fitnah Dajjal


10 AYAT SURAH AL-KAHFI
- Untuk Mohon Pelindungan Allah SWT Daripada Fitnah Dajjal

Nabi saw bersabda :”Barangsiapa yang menghafaz 1-10 ayat dari surah Al-Kahfi di pelihara dan di selamatkannya dari Fitnah Dajjal”. (Diriwayatkan oleh Ahmad dan Muslim, An-Nasaie)

Disunnahkan membaca surah Al-Kahfi pada siang hari atau malam hari Jumaat sebagaimana pendapat Imam Syafi’i (Lihat Al-Adzkar oleh Imam Nawawi).

Seorang muslim yang menghafal sepuluh atau tiga ayat pertama dari surah Al-Kahfi akan terlindung dari fitnah Dajjal, atau siapa yang membaca sepuluh ayat terakhir dan sepuluh ayat dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.

Dalilnya adalah hadits dari Abu Darda R.A dari Nabi berkata: “Barangsiapa yang menghafal sepuluh ayat pertama dari surah Al- Kahfi terjaga dari fitnah Dajjal.” (HR. Muslim, Abu Dawud, Nasai, Tirmidzi)  
10 AYAT PERTMA SURAH AL-KAHFIPada lafaz Tirmidzi: “Barangsiapa menghafal tiga ayat dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.” Dia berkata: “Hadis hasan.”

Pada hadis yang diriwayatkan dari Imam Ahmad dari Abu Darda R.A bahwa Nabi SAW berkata : “Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat terakhir dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.”
 10 AYAT TERAKHIR SURAH AL-KAHFIHadits tersebut juga diriwayatkan oleh Muslim dan Nasai dari Qatadah R.A Dan pada lafaz Nasai menyatakan : “Barangsiapa membaca sepuluh ayat (mana-mana saja) dari surah Al-Kahfi akan terjaga dari fitnah Dajjal.”

Rasulullah SAW juga telah mengajar kita supaya berlindung dengan Allah SWT daripada godaan Al Masih Ad-Dajjal ini.  Baginda SAW mengajar satu doa untuk dibaca selepas tahiyyat akhir sebelum salam setiap kali kita sembahyang. Doa itu adalah : 


DOA SELEPAS TAHHIYAT AKHIR SEBELUM SALAM


Maksudnya :  “Ya Allah, aku berlindung dengan Engkau daripada siksa api neraka Jahannam dan dari siksa kubur, dan dari fitnah dalam kehidupan dunia dan fitnah setelah mati, juga aku berlindung dangen Engkau daripada kejahatan fitnah Al Masih Dajjal.”


11 comments:

 1. Ingin mendapat kepastian, boleh tambah bacaan, seperti Doa diatas didalam solat, sebelumnya salam ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sabit dalam hadis sahih bahawa Nabi SAW berdoa (selepas tahiyyat akhir) sebelum memberi salam, antaranya:

   Hadis Ibnu Masud: “Kemudian (selepas tasyahhud akhir) hendaklah memilih daripada doa-doa yang paling dikaguminya”. HR Bukhari dan Muslim.

   Berdoa selepas tahiyyat akhir sebelum memberi salam adalah masyruk dan sunnah dengan sepakat seluruh orang Islam. Malahan ada kalangan salaf dan khalaf menganggapnya wajib.

   Antara doa yang diriwayatkan adalah seperti di atas :

   Ertinya: “Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan-Mu daripada azab neraka jahanam, daripada azab kubur, daripada ujian kehidupan dan kematian, dan daripada kejahatan ujian al-masih dajjal.” (HR Muslim)

   Sila rujuk kepada ustaz/ustazah untuk lebih terperinci.

   Wallahu a'lam.

   Delete
 2. Replies
  1. Silakan, moga amalan baik kita terus berpanjangan.

   Delete
 3. Smg dpt diamalkan sll dlm kehidupn seharian...

  ReplyDelete
 4. Alhamdulillah, Semoga kita semua mendapat rahmat & keberkahan daripada Allah SWT

  ReplyDelete