Sunday, June 16, 2013

10 Perkara Penyebab Anda Cepat Tua Sebelum Waktunya

10 Perkara Penyebab Anda Cepat Tua
 Sebelum Waktunya

1. Menonton TV
Kita semua tahu bahwa duduk berjam-jam di depan TV tidaklah baik untuk pinggang. Tetapi Anda mungkin tidak tahu bahwa hal itu juga memendek hidup Anda. Pengkaji dari University of Queensland menemui, setiap jam yang dihabiskan di depan TV mengurangi umur Anda 22 minit. Kajian lanjut juga menemui bahwa menonton TV boleh menambah risiko terkena penyakit Alzheimer.

2. Minum dari botol dengan penyedut (straw)
Anda mungkin tahu, apa yang diminum mempengaruhi penampilan anda, tapi Anda mungkin terkejut bahwa minuman boleh mempengaruhi umur Anda. Kenyataannya minum dengan penyedut (straw) dan langsung dari botol menyebabkan mulut mengerut — dan oleh karena itu akan menimbulkan kedutan yang sama di sekitar mulut (sama seperti merokok). Minumlah  terus dari gelas sperti biasa untuk menghindari kedutan pada mulut.

3. Terlalu sedikit (atau banyak) berbersukan
Kurang bersukan tidak hanya memendekkan umur, tapi juga menambah risiko kegemukan dan sakit jantung. Bersukan juga mencegah penyakit Alzheimer, membuat perasaan baik sehingga merasa cergas dan bertenaga. Bersukan juga meningkatkan peredaran darah ke kulit dan membuat anda tetap bercahaya dan kelihatan muda. Sebaliknya, jika terlalu banyak bersukan membuat sendi kaku dan menambah risiko radang sendi.

4. Pemanas/pendingin hawa
Kita menghabiskan wang untuk membeli produk anti-penuaan, sebaliknya penyebab kulit cepat tua tanpa disedari. Pemanas dan pendingin hawa berpusat yang banyak digunakan boleh membuat kulit kering dengan cepat — menyebabkan penuaan awal dan kedutan. Cuba rendahkah suhu pemanas/pendigin hawa, gunakan pakaian pelapis agar lebih hangat. Menyimpan segelas air dalam ruangan juga boleh membantu menambah kelembapan udara, dan memakai krim wajah untuk mencegah kekeringan.

5. Gula
Pengambilan gula terlalu banyak adalah tidak baik untuk lingkaran pinggang kita, namun ternyata gula ada di tahap yang sama dengan rokok dan matahari jika dikaitkan punca penyebab kedutan pada kulit. Ketika tahap gula darah tinggi, proses yang disebut glikasi merosakan kolagen dalam kulit. Sebaik rosak kolagen yang lembut berubah menjadi keras, yang berujung pada kedutan kulit.

6. Mendengar iPod
Kehilangan pendengaran adalah gejala umum penuaan, tapi sebagian dari kita kehilangan pendengaran kerana mendengarkan musik yang telalu keras melalui headphone. Walaupun mendengar musik dengan volume sederhana tidak menimbulkan kerasakan yang serius, satu kajian menunjukkan bahwa mendengar musik boleh memengaruhi pendengaran untuk sementara waktu, sementara sebagian pengkaji lain mengatakan mendengar musik yang terlalu keras boleh menyebabkan kerosakan pendengaran kekal.

7. Pekerjaan Anda
Walaupun mempunyai pekerjaan adalah keharusan bagi sebagian dari kita, ini juga salah satu penyebab penuaan dini. Pertama, pekerjaan adalah sumber stres bagi banyak orang, yang dapat menyebabkan serangan jantung dan pemercepat penuaan sel. Kedua, menghabiskan terlalu banyak waktu di tempat kerja membuat Anda punya sedikit waktu untuk latihan, makan makanan sehat dan tidur. Untuk mengurangi risiko, hindari waktu kerja yang terlalu panjang dan manfaatkan waktu malam dan akhir pekan Anda untuk bersantai.

8. Sabun
Anda mungkin berfikir sabun adalah bahan terbaik untuk kulit, ini tidak benar. Alasannya adalah kulit mempunyai lapisan berasid yang merupakan pelindung semulajadi. Ketika membersihkan kulit dengan sabun — yang umumnya mengandung alkali — akan membuang lapisan pelindung yang mengandung minyak tersebut akan mengeringkan kulit, yang menyebabkan kulit berkedut. Cubalah sabun dengan PH-neutral dan sabun tanpa bahan kimia, dan perlu diingat, jangan berlebihan membersihkan kulit.

9. Sarung bantal
Anda mungkin berfikir untuk memanjakan kecantikan ketika tidur di malam hari, perkara ini boleh jadi tidak benar. Jika Anda sering tidur dengan salah satu sisi wajah yang sama, ini boleh menyebakan penambahan garis wajah dan kedutan. Untuk tetap kelihatan muda, cubalah tidur telentang, atau mengganti sarung bantal dengan sutra atau satin untuk mengurangi tekanan pada wajah dan menjaga kelembapan kulit wajah.

10. Diet rendah lemak
Banyak dari kita beralih ke diet rendah lemak untuk mengurangi berat badan. Tetapi mengurangi makan seperti lemak sehat Omega-3 boleh mengkesankan negatif dan membuat anda cepat tua. Omega-3 terdapat dalam minyak ikan, kacang kenari, dan biji-bijian, tidak hanya penting untuk menjaga kulit kekal lembut dan bebas kedutan, tapi juga penting untuk kesehatan otak dan membuat jantung dalam keadaan sihat dan juga memanjang umur.


No comments:

Post a Comment