Pages

Thursday, November 21, 2013

UNSUR BABI DALAM PRODUK MAKANAN & UBATAN

UNSUR BABI DALAM PRODUK MAKANAN & UBATAN

Sila Klik Foto Untuk Besarkan

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 
”This product contain substance from porcine”.
Sebenarnya adalah bermaksud ‘Produk ini mengandungi bahan daripada babi.

Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah
“The source of gelatin capsule is porcine”
Adalah bermaksud ‘Kapsul dari gelatin babi’.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi :

1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar : Babi liar.

5. Lard : Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan
    sabun.

6. Bacon : Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham : Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk : Susu babi.

10.Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi
     muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau
    berasal daripada babi. 

Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi. 

No comments:

Post a Comment