Pages

Thursday, February 6, 2014

Petua Mencegah Stroke dan Angin Ahmar

Petua Mengelak Stroke dan Angin Ahmar
 (Mencegah Lebih Baik Daripada Mengubati)
Adapun, di dalam perubatan moden, Stroke dan angin ahmar dilihat sebagai sama. Namun, di dalam Perubatan Islam, stroke dan Angin Ahmar adalah dua hal yang seakan sama, tetapi berbeza. Ianya dilihat dari faktor :

1) Asal Usul (Punca)
2) Simptom (Tanda)
3) Kaedah Rawatan

Di sini dikongsikan beberapa cara yang boleh dilazimkan untuk mengelak sebagai langkah utama (First Aid) dan kaedah rawatannya secara ringkas seperti berikut ;

1) Pastikan Tekanan Darah (Systolic dan Diastolic) sentiasa stabil (120/80)

2) Pastikan tahap Kolestrol sentiasa rendah terutamanya LDL dan Trigliserida.

3) Amalkan Meminum Cuka (cuka epal/kurma/madu)  3sudu ditambah Air masak (atau air mineral)  setengah gelas (150-200ml) setiap malam sebelum tidur.

4) Amalkan menyapu Minyak zaitun ke tubuh, sekurang-kurangnya ke belakang leher, sekerap mungkin (Bertujuan memberi haba pada saluran sinus carotid yang menjadi punca kepada sumbatan darah sehingga menyebabkan Stroke)

 
5) Amalkan mengambil kurma 3-5 biji sebagai awalan sarapan.

6) Kurangkan pengambilan kafein terutamanya nescafe.

7) Amalkan Habbatus  sawda (biji atau pati), setiap pagi sebelum sarapan.

8) Lazimkan diri dengan Riadah Memanah (Khusus untuk Otak dan
Jantung), Berkuda (Khusus untuk Tulang Belakang) dan Berenang (Khusus untuk sistem kardiovaskular).

9) Amalkan mandi songsang (Siraman bermula dari kaki ke arah kepala perlahan-lahan) setiap kali mandi pagi dengan air sejuk bukan air panas.

10) Elakkan pengambilan herba atau pemakanan tambahan dengan ambilan dos yang tidak terkawal. Perkara ini akan merosakkan hati jika ianya berlarutan.

Dan banyak lagi perkara lain dalam usaha mengelakkan Stroke dan Angin Ahmar iaitu antara penyakit yang dibimbangi oleh kebanyakan mereka yang berumur 40an.

No comments:

Post a Comment